Bijdragen aan het ecosysteem

Bijen zijn noodzakelijk voor ons ecosysteem. Van 25/5/2017 t.e.m. 4/6/2017 is het daarom ook weer  ‘Week van de bij’. Zo hopen we de aandacht te vestigen op de bijtjes en hun nuttige werk. Help mee de bijen ondersteunen en lees verder om te weten te komen wat jij kunt betekenen voor de bijen!

 

Wat kun jij doen in je tuin voor de bijen?

  • Leg een bloemborder aan. Kies voor inheemse plantensoorten en vermijd dubbele bloemen, hier zijn de meeldraden en stampers via kunstmatige selectie vervormd tot bloemblaadjes.
    Bijen halen hun nectar net uit die stampers en meeldraden. Met wat kalk in de bloemborder creëer je een uniek plekje waarin planten zoals slangenkruid, wilde cichorei of betonie goed gedijen.
  • Plant bloembollen in het najaar: vingerhelmbloem, gewone vogelmelk en boerenkrokus zijn vroege bloeiers en zijn populair bij bijen en vlinders. Die bloeien van eind februari tot begin april. Ook madeliefjes, paardenbloemen en boterbloemen kunnen tussen de bollen tot bloei komen. Wanneer de bloembollen uitgebloeid zijn en wanneer de zaden volledig gerijpt zijn, mag je opnieuw maaien (na april).
  • Kies de juiste balkonplanten: Ook op een balkon kan je bijen helpen. Vervang begonia’s en petunia’s door een mix van grasklokje, wilde reseda en ezelsoren.  Opgelet, potgrond geeft een te rijke voedsellaag voor deze plantensoorten. Plant je balkonplanten dus liever in een mix van compost en leemzand.